Instellen van e-mailaccount op de computer

Er zijn een aantal mogelijkheden voor het instellen van een e-mailaccount op de PC. We leggen op deze pagina kort uit welke opties de voorkeur genieten of gewoon noodzakelijk zijn voor correct gebruik.

Inkomende mail - algemene uitleg

Er zijn 2 mogelijkheden voor het binnenhalen van e-mail. Je kan gebruik maken van IMAP of van POP3.

Wat is IMAP?

Bij IMAP (Internet Message Access Protocol) blijft de mail op de server staan (in de cloud) en kan je met verschillende apparaten die mail synchroniseren. Ideaal dus wanneer je bijvoorbeeld met je laptop, je desktop en je smartphone overal bij de mail wil komen. Hier zitten 2 kleine nadelen aan: je hostingpakket zal sneller vol raken, omdat de mail natuurlijk ruimte in gebruik zal nemen. Het kan zijn dat een upgrade van je pakket noodzakelijk is om je mail te blijven laten werken. Andere negatief puntje is dat het hele mailen wat trager kan worden. Dit merk je vooral wanneer je account wat voller begint te raken, immers moeten alle data continue synchroniseren.

Wat is POP3?

POP3 (Post Office Protocol) is het meestgebruikte systeem. Wanneer er een mail verstuurd wordt, komt deze in eerste instantie op de mailserver uit. Zodra jij je mailprogramma opent, zal deze de nieuwe mail van de server downloaden en lokaal op je computer opslaan. Dit kan maar één keer, want eenmaal van de server af, kan je hem niet nog een keer met een ander apparaat ophalen. Dit werkt het snelst en is het meest gebruikte protocol. Ook hier zijn er nadelen: gebruik je meerdere apparaten, dan is dit niet een handige optie. Daarnaast moet je zelf zorgen dat je computer gebackupt wordt. Als je computer crasht ben je namelijk al je mail kwijt.

Uitgaande mail - algemene uitleg

Wat is SMTP?

Wanneer je mail gaat versturen via je eigen domeinnaam, moet je gebruik maken van de SMTP-server via onze servers. Je kan dus niet uitgaand mailen via de SMTP-server van bijvoorbeeld je internetprovider of van diensten als Gmail of Hotmail. Dit komt voornamelijk omdat de digitale handtekening die je moet gebruiken om op een goede manier mail te versturen, slechts werkt wanneer je dit via onze server laat lopen. Gegevens als SPF, DKIM en dergelijke zijn op maat aangemaakt en uniek voor jouw domeinnaam.

De meest gebruikte instellingen

Gebruik van IMAP

Inkomende e-mail (IMAP)
Optie incl. SSL

• Server: Gebruik hier de hostname*
  • Poort: 993
  • SSL: ingeschakeld
  • Gebruikersnaam: je e-mailadres
  • Wachtwoord: het wachtwoord dat je voor dit e-mailadres hebt ingesteld

Inkomende e-mail (IMAP)
Optie excl. SSL

• Server: mail.jedomeinnaam.nl
  • Poort: 143
  • SSL: uitgeschakeld
  • Gebruikersnaam: je e-mailadres
  • Wachtwoord: het wachtwoord dat je voor dit e-mailadres hebt ingesteld

Gebruik van POP3

Inkomende e-mail (POP3)
Optie incl. SSL

• Server: Gebruik hier de hostname*
  • Poort: 995
  • SSL: ingeschakeld
  • Gebruikersnaam: je e-mailadres
  • Wachtwoord: het wachtwoord dat je voor dit e-mailadres hebt ingesteld

Inkomende e-mail (POP3)
Optie excl. SSL

• Server: mail.jedomeinnaam.nl
  • Poort: 110
  • SSL: uitgeschakeld
  • Gebruikersnaam: je e-mailadres
  • Wachtwoord: het wachtwoord dat je voor dit e-mailadres hebt ingesteld

Gebruik van SMTP

Uitgaande e-mail (SMTP)
Optie incl. SSL

• Server: Gebruik hier de hostname*
  • Poort: 465
  • SSL: ingeschakeld
  • Gebruikersnaam: je e-mailadres
  • Wachtwoord: het wachtwoord dat je voor dit e-mailadres hebt ingesteld

Uitgaande e-mail (SMTP)
Optie excl. SSL

• Server: mail.jedomeinnaam.nl
  • Poort: 25 (of 2525)
  • SSL: uitgeschakeld
  • Gebruikersnaam: je e-mailadres
  • Wachtwoord: het wachtwoord dat je voor dit e-mailadres hebt ingesteld

* Hostname achterhalen? Wanneer je niet weet wat je hostname is, kan je het volgende doen: Gebruik onderstaande tool om je hostname op te zoeken. Vul je domeinnaam in (bijv. webjongens.nl), en bekijk op het nieuwe tabblad naar welke server je doorgestuurd wordt. Je hostname is het deel tussen https:// en :2222.

Achterhaal je hostname

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Kom eens langs of neem contact op met ons

Stuur een mail

Bel ons

0222 - 315 514

WEBJONGENS

Carst Komdeur &
Florian Julius

Stoompoort 7A

1792 CT Oudeschild

facebook twitter

WEBJONGENS gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren. Het stelt ons ook in staat om het bezoek te verwerken in statistieken voor eigen gebruik. Je gaat bij een bezoek aan onze website akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie over cookies in de privacy statement