Instellen van e-mailaccount op de computer

Er zijn een aantal mogelijkheden voor het instellen van een e-mailaccount op de PC. We leggen op deze pagina kort uit welke opties de voorkeur genieten of gewoon noodzakelijk zijn voor correct gebruik.

Inkomende e-mail

Er zijn 2 mogelijkheden voor het binnenhalen van e-mail. Je kan gebruik maken van IMAP of van POP3.

Bij IMAP blijft de mail op de server staan (in de cloud) en kan je met verschillende apparaten die mail synchroniseren. Ideaal dus wanneer je bijvoorbeeld met je laptop, je desktop en je smartphone overal bij de mail wil komen. Hier zitten 2 kleine nadelen aan: je hostingpakket zal sneller vol raken, omdat de mail natuurlijk ruimte in gebruik zal nemen. Het kan zijn dat een upgrade van je pakket noodzakelijk is om je mail te blijven laten werken. Andere negatief puntje is dat het hele mailen wat trager kan worden. Dit merk je vooral wanneer je account wat voller begint te raken, immers moeten alle data continue synchroniseren.

POP3 is het meestgebruikte systeem. Wanneer er een mail verstuurd wordt, komt deze in eerste instantie op de mailserver uit. Zodra jij je mailprogramma opent, zal deze de nieuwe mail van de server downloaden en lokaal op je computer opslaan. Dit kan maar één keer, want eenmaal van de server af, kan je hem niet nog een keer met een ander apparaat ophalen. Dit werkt het snelst en is het meest gebruikte protocol. Ook hier zijn er nadelen: gebruik je meerdere apparaten, dan is dit niet een handige optie. Daarnaast moet je zelf zorgen dat je computer gebackupt wordt. Als je computer crasht ben je namelijk al je mail kwijt.

De standaard instellingen

Gebruikersnaam:
Wachtwoord: ***
POP3/IMAP-server: mail.jedomeinnaam.nl
SMTP-server: mail.jedomeinnaam.nl

Poort inkomende e-mail: 110
Poort uitgaande e-mail: 587 (optioneel 25)

Wanneer je gebruik wil maken van SSL

SSL is het beveiligd verbinden met de server, waarbij de communicatie tussen jou en de server versleuteld is. Wil je gebruik maken van SSL, dan zal je andere gegevens moeten gebruiken:

Gebruikersnaam:
Wachtwoord: ***
POP3/IMAP-server: Gebruik hier je hostname
SMTP-server: Gebruik hier je hostname

Poort inkomende e-mail: 995
Poort uitgaande e-mail: 465

*Hostname achterhalen? Wanneer je niet weet wat je hostname is, kan je het volgende doen: Ga in je browser naar www.jedomeinnaam.nl:2222. Je wordt dan doorgestuurd naar de login van DirectAdmin, via je hostname. Dit is bijvoorbeeld web01.texelhosting.nl. Wanneer je dit deel gebruikt als inkomende en uitgaande mailserver, kan je gebruik maken van SSL voor je mail.

In je mailprogramma zal ook nog aangevinkt moeten zijn dat er SSL gebruikt wordt.